Fir & Anne

Fir Anne HATI ITU MISTERI YANG TAK TERUNGKAP MENYUKAI TANPA SEBAB MEMBENCI TANPA ALASAN Ahmad Firdaus Abdullah itu sangat pendiam orangnya Diam bersebab Sesuailah dengan panggilan The Serious Pine Tree itu Di

  • Title: Fir & Anne
  • Author: Rodier
  • ISBN: 9789670851846
  • Page: 310
  • Format: Paperback
  • HATI ITU MISTERI YANG TAK TERUNGKAP MENYUKAI TANPA SEBAB, MEMBENCI TANPA ALASAN.Ahmad Firdaus Abdullah itu sangat pendiam orangnya Diam bersebab Sesuailah dengan panggilan The Serious Pine Tree itu Dia yang suka bertindak di luar jangkaan itu boleh dikatakan pelik tapi sekali dia tersenyum, seseorang itu akan terkesima.Sampai teringat ingat Teringat kat aku sangatHATI ITU MISTERI YANG TAK TERUNGKAP MENYUKAI TANPA SEBAB, MEMBENCI TANPA ALASAN.Ahmad Firdaus Abdullah itu sangat pendiam orangnya Diam bersebab Sesuailah dengan panggilan The Serious Pine Tree itu Dia yang suka bertindak di luar jangkaan itu boleh dikatakan pelik tapi sekali dia tersenyum, seseorang itu akan terkesima.Sampai teringat ingat Teringat kat aku sangat ke semalam sampai Google nama aku Aina Insyirah Ihsan itu pula ceria orangnya Bersikap positif dan berani bersuara Sesuailah dengan nama Annoying Anne with an e itu Kau ni degil Ego Tu je sebenarnya Sedar tak Rahsia Firdaus dan sifat ingin tahu Aina merapatkan mereka dalam sedar tak sedar Namun hanya kerana sepatah kata tidak itu, hala tuju mereka tidak selari Dengan masa, manusia berubah Apatah lagi apabila melibatkan rasa yang tak keruan di hati Yang ceria mula memendam rasa, yang beku mula menabur rindu pada bintang di langit.Namun, mampukah rindu itu berkembang mekar dengan cinta Apabila rasa yang dipendam itu terlalu dalam untuk diberikan penawarnya MENYELUSURI KEMATANGAN DUA INSAN DALAM FIR ANNE, PENULIS MEMBUAI DAN MELAMBUNG PERASAAN PEMBACA BAGAI DALAM PELAYARAN DI LAUT LEPAS.

    203 Comment

    • Yuni says:

      1. Beli novel ini kerana Rodier. Pernah baca novel nukilan beliau so apa salahnya beli yang lain bila boleh masuk dengan gaya penulisannya.2. Tengok covernya teringat last year ada satu masa minat betul dengan cover2 yang warna pastel. So macam mengimbau kenangan silam yang tak berapa silamnya tu.3. I wonder apa formula JS pakai untuk buatkan hampir semua buku terbitan mereka sepesen gitu? This is a compliment! I don't know how to explain. Watak utama tidak perlu kaya 7 keturunan tak habis. Tak [...]

    • heril azwan says:

      FIR & ANNEby RodieRAina Insyirah aka Anne dah lama terpaut tengok Ahmad Firdaus Abdullah aka Fir, sejak tingkatan 1 lagi. Namun, nak meluah memang tak berani. Sampai la menuntut di universiti yang sama, course yang sama dan kelas tutorial yang sama! tanpa disangka, hubungan mereka jadi baik Anne yang peramah, terlebih banyak cakap, ada je idea nak korek rahsia Fir yang banyak memendam dan diam ni. Fir yang tak pernah bercerita mengenai keluarganya, tapi dengan Anne ringan je mulut bercerita. [...]

    • Aina Shukri says:

      #44-2017Puas. Sangat puas. Kisah yang ditulis dengan dual POV ni menjanjikan perjalanan kisah cinta yang unik antara Aina Insyirah (Anne) dan juga Firdaus (Fir) yang menhidap disleksia. Buku ini mempunyai tiga bahagian.Bahagian I:Kisah Anna dan Fir di zaman sekolah dan mostly masa dekat U. Suka dengan teknik dual pov yang penulis guna. Jadinya, pembaca takkan salah faham dengan tindakan dan pemikiran yang diambil Fir.Bahagian II:Plot yang berlatarbelakangkan kehidupan Anne di Paris. Kagum dengan [...]

    • Izzati Aisyah says:

      Sebenarnya dah baca novel ni lama tapi hari ni baru khatam. Bukan bermaksud tak best tapi masa tu mood membaca tgh kelaut dalam & busy dgn a lot of assignment. So baca pun separuh perjalanan je dulu. Finally, semalam sambung baca balik sampai jumpa perkataan tamat. (Nasib baik part yg depan tu masih segar lagi dlm ingatan) heheheRodier ni pandai tau buat orang jatuh cinta dgn watak heronya. Suka sngat baca part conversation Fir dgn Anne pasal hero Malaya dlm novel Melayu. Ada betul jugak poi [...]

    • Lahnahar says:

      Bought this since I kinda like the author's works. But still to me, Nyanyian Hati is her best work till date. Tapi, Firdaus is the best hero she ever created. Anyone can fall in love with him. His mysterious side is what makes him one of the most outstanding heroes in a Malay novel. Dan, mungkin sebab I know someone that is dyslexic too. Aku tau betapa susahnya orang macam ni nak belajar. Sampai menangis-nangis sebab dia tak dapat nak zahirkan apa ada dalam fikiran dia tu. Dan, memang betul maca [...]

    • Wan Amalyn says:

      ^_____^

    • Rahimah Mansor says:

      DLM kesibukan mengejar masa,akhirnya hbs juga baca fir&Anne. Kali ni rodier menekankan tentang firdaus yg ada deklesia. ilmu tu. kebetulan ank kwn saya ada deklesia juga.blh suggest buku ni kat dia. tahniah writer

    • athirah amri says:

      Keseluruhannya, walaupun cerita kali ini agak berat berbanding yang lain (novel novel lain), tapi aku jatuh suka dengan Fir& Anne sebab pengisian dalam cerita ini banyak, menjadikan sesuatu yang orang lain anggap sebagai 'kekurangan' sebagai motivasi diri sendiri dan orang lain, baik melalui watak Fir dan juga Anne. Masing-masing ada karakter tersendiri walaupun dua-dua itu ada karakter yang kontra.Tema kekeluargaan, cinta masih lagi menjadi fokus Rodier cuma kali ini ada sedikit perubahan d [...]

    • Buku Che Moon says:

      Aku memang suka baca buku cinta dari Jemari Seni.Sebabnya,lelaki atau hero yang diceritakan adalah seorang lelaki yang hanya mempunyai 1 nafsu dan 9 akal.Hero-heronya digambarkan melalui kebijaksanaan dalam mengawal emosi.Cinta dan anak gadis bukanlah segala-segalanya.Kebijaksanaan dalam pemikiran dan kegaguman yang keluar melalui kata-kata yang bijak,ilmu yang tinggi dan mempunyai mesej yang tersendiri kepada pembaca.Tak macam novel-novel tipikal Melayu yang lain.Hero wajib ada 6 packs,anak ora [...]

    • Azizah says:

      Mataku berbintang-bintang.^___^Terima kasih CikPuan Penulis untuk segala info berguna. Dyslexia, program kesukarelawan. Banyak yang nak tulis tapi sekarang tgh buntu. Yang pasti, KakChik kena sambung baca semula ASH yang terselit dalam kotak dalam stor.

    • Ainaa Akemi says:

      Masa nak beli di Pbakl teragak sebab tak puas hati baca Niff-cut. Tapi bila baca rasa worth it . Sebab heroin nama saya 🤣. Joking.Kagum dengan Aina yang pertama kali di tolak tapi masih mampu sayang dan berusaha untuk kali kedua. Betul la kalau dah sayang tak ke mana. Fir, 🌲 yang serius. Bagi saya hensem 🤣. Fir, yang lambat tahu mengenai hati. Nak buat macam mana belum tentu kita tahu kita sayang seseorang. Lots of input, kali ini masih dalam bidang kesihatan tapi ada juga input lain. B [...]

    • Kak Zie says:

      Susah nak faham apatah lagi nak hadam. Makanya, terpaksalah tangguh dulu. Aku terus skip dan baca ending dia sebab letih nak baca benda yang susah aku nak faham.Aku jarang sangat nak buat perangai skip dan terus selak muka surat akhir tapi untuk novel penulis yang ini aku tak mampu nak teruskan pembacaan. Maaf ya.

    • ilhaMadDA says:

      Am believing in fate, ada jodoh tak kemana. Lari pergi paris pun,nagis nagis bawa diri dah berubah status skali pon at the end jadi suami jugak. truly blessed utk fir & anne walaupun draggy sikit part last tuHowever, I would like to say the reason I like this book so much was the flaws in the character. The imperfect character yang ego layan macam suka tapi x nak pulak lambat tangkap sebab dyslexic isyyydah pergi jejauh baru nak tercari- cari kesian gile dekat anne The reasonings behind thei [...]

    • Zairaidah Abu Hassan says:

      Ni first novel baca setelah bertahun-tahun berhenti baca novelMula la lepas tu borong novel-novel RodieRKelainan novel ni ialah watak Anne berani meluahkan perasaan suka pada lelaki. Selalunya lelaki yang kena mula kan dulu Crush masa kt sekolah, kena reject then jumpa balik dekat Uni macam ada lagi rasa suka tu then dengan alasan jadi kawan sahaja tak berani nak lebih2 Boleh Anne ni call Firdaus malam-malam mintak beli kan kek birthday tuk dia. Tak sangka plak Firdaus betul2 belikan untuk Anne [...]

    • HH says:

      Well written ; a page turner. interesting characters in the story line. if it's meant to be; it will be. Allah is the best of planners

    • Suhailah Iskandar says:

      And I thank you Ms. RodieR for such journey from school, uni, Paris, then back to reality jadi writer buku I know how it feels to like someone and that rejection and then all the transition Anne buat I realize been review without a full stop. Hahaha Fir & Anne, a strong character with trials and tribulations Fir with dyslexia and Fir fighting it Anne going to heartbreak hotels Then becoming a writer I like it Especially bila you touch topic on social services and volunteering work, nowadays [...]

    • LadyKeira Zachary says:

      Nice

    • Farawayyy says:

      setujuuuuu dengan komen Lahnahar! Nyanyian Hati tetap pilihan utama hahaha actually tak sangka si Firdaus ni dyslexic. ingatkan mula-mula dia nak jual mahal sebab ape. rupe-rupenyaaa memang tak payah gigih nak google psl penyakit ni sebab author dah bagi byk info percuma. tapi penat juga lahh hati ni bila dorang ni punya konflik terasa panjang. lagi2 dengan kemunculan irfan tu haa. sikap Firdaus yg sanggup buat deal dengan irfan. hahahahaKak Rod punya cerita selalunya memang banyak info saya dap [...]

    • Ninachoo says:

      ada sapa2 yg nk let go novel ni x?? sy nk beli 😄

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *